Købmanden i Råby

Oprindeligt var der to købmandsforretninger i Råby på Møn. Om byen hed Råby eller Råbymagle er vist en temperamentssag, men til dagligt blev den kaldt Råby. Den købmand, der overlevede længst, var Råby Vogn- og Købmandsforretning, der som var ejet at Jenny og Ejnar Hansen.

Ejnar Frederik Hansen, der stammede fra Budsemarke og var født i 1896, kom efter sin konfirmation i lære som kommis i Landsled Brugsforening. Efter udstået læretid blev han indkaldt til militærtjeneste og fik i 1919 job som uddeler i Rødled Brugsforening. I mellemtiden havde han giftet sig med Jenny. Hun hed Kirstine til mellemnavn, var født Pedersen og stammede fra Tostrup Vængesgård.

Annonce-MF--31-03-1928I 1928 lejede de i første omgang huset i Råby af pensionatejer Julius Storm. Huset var den gang nybygget (eller i hvert fald nyombygget) og indrettet til købmandsforretning. Forretningen åbnede den 3. april 1928. Efter nogen tid købte de huset. I begyndelsen arbejde de begge i butikken, men efterhånden var Jenny blevet velbevandret i at ekspedere og kunne klare det meste i butikken. Ejnar startede derfor ved siden af en vognmandsforretning med en lastbil. Her blev kørt korn i høsttiden og roer i kampagnen, ligesom han også havde kørsel for Borre Kommune ved vejarbejde. Og i øvrigt anden forefaldende kørsel som f.eks. flytning og kørsel med smørdritler.

Forretningen lukkede den 8. april 1961 og vognmandsforretningen var ophørt nogle år forinden – antageligt i løbet af 1958.

Annonce-MF--1931Som kuriosum kan nævnes, at den første kunde i Råby Købmandsforretning var smedemester Bernhard Holm’s søn Egon. Han fik en flaske cognac med hjem til sine forældre - sikkert et af flere åbningstilbud. Den sidste aften forretningen havde åben gik smedens frue Ella Holm derhen lige før lukketid. Hun sluttede ringen med at købe en flaske cognac. Således var første og sidste kunde altså fra smed Holm.

Forside RåbySmedens søn Niels E. Holm har skrevet en lille bog om livet i Råby i 1950'- og 60'erne. Se mere om bogen her.

 Forretning med 2 vinduer-2 - Råby ca 1930 -300pixKøbmandsforretningen havde i starten to fag vinduer i butikslokalet. Senere blev det ændret til et fag, antagelig fordi handlen efterhånden svandt ind og familien havde ønske om at få lidt mere plads i stuen. Her er købmandens datter - og web-masterens mor - antagelig omkring 1930.
Arkivfoto: Ole Gold

 

 

 

 

 

 

Nota fra Råby kmb-forretning - 300 pixNota fra butikken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Morfar ved lastbilen ca 1938 - 300 pixKøbmanden i "forklædning" som vognmand ved sin Ford A lastbil omkring 1938. Arkivfoto: Ole Gold

 

 

 

 

 

Ford-lastvogn H 4731 ca 1938 - 300 pixOg Ford A lastbilen i sin fulde længde.
Arkivfoto: Ole Gold

 

 

 

 

 

Forretning - luftfoto - Råby ca 1950 - 300 pixLuftfoto af ejendommen i slutningen af 1940'erne. For enden af sidebygningen var garage til lastbilen.
Arkivfoto: Ole Gold

 

 

 

J-bog hjemmeside - Mormor og morfar i butik 1958Købmandsparret i butikken 1958.
Foto: Niels Gold

 

 

 

 

 

 

Forside på regnskabsbog - 150 pixRegnskabsbog der bl.a. indeholder navne på for længst ophørte leverandører som f.eks. Alfred Hansen & Søn, Stege (petroleum og kolonial), grosserer Søndergaard, Stege (agentur for bl.a. De danske Spritfabrikker), Hans F. Carøe, Stege (kolonial) og Sønderby Bryggeri i Sønderby. Og naturligvis bryggerierne Tuborg, Carlsberg og Stjernen, der alle havde depoter i Stege den gang.

 

 

 

Alfred-Hanen--Søn---reklame-1967Her er en reklame fra en af butikkens leverandører. Foruden petroleum leverede firmaet også kolonial. Reklamen var på bagsiden af Telefonbog for Møn 1967.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forretning - Råby ca. 1950 - 300 pixForretningen omkring 1955.
Arkivfoto: Ole Gold

 

 

 

 

 

 

Mormor-morfar og ukendt ved butik ca 1955 - 300 pixKøbmandsparret flankerer her Jens Peter Wegener fra "Asklund" foran butikken omkring 1960. Indgangen var lige om hjørnet.
Arkivfoto: Ole Gold

 

 

 

 

 

Morfar med Bedford O - Møn ca 1955 - 300 pixKøbmand og vognmand Ejnar Hansen med sin Bedford-lastbil.
Arkivfoto: Ole Gold

 

 

 

 

 

 

 

J-bogs hjemmeisde - Mormor og morfar foran butik 1957Købmandsparret foran butikken 1957. Bemærk træølkasserne th.
Foto: Niels Gold

 

 

Søg efter noget ...

Nyhedsmail

Hvis du er interesseret i nyheder fra os kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev ved at udfylde felterne herunder.
Vi sender nyheder ud nogle gange om året eller når der er nye bøger på vej. 

Seneste udgivelser

Banernes  biler
298 DKK + porto
Se mere her
Forside Lavt gulv høj serviceLavt gulv - høj service - historien om Preben Louw Pedersen
195 DKK + porto
Se mere herRutebildrift i fire generationer -
Strandgaards Rutebiler i 100 år
295 DKK + porto

Se mere herForside Møns kommunale AutomobilselskabMøns kommunale Automobilselskab - og tiden før
175 DKK + porto
Se mere herForside Skibe fra Nordatlanten og Østersøen lille

Skibe fra Nordatlanten og Østersøen
145 DKK + porto
Se mere her

Thrane.nu