Oprindeligt var der to købmandsforretninger i Råby på Møn. Om byen hed Råby eller Råbymagle er vist en temperamentssag, men til dagligt blev den kaldt Råby. Den købmand, der overlevede længst, var Råby Vogn- og Købmandsforretning, der som var ejet at Jenny og Ejnar Hansen.
Ejnar Frederik Hansen, der stammede fra Budsemarke og var født i 1896, kom efter sin konfirmation i lære som kommis i Landsled Brugsforening. Efter udstået læretid blev han indkaldt til militærtjeneste og fik i 1919 job som uddeler i Rødled Brugsforening. I mellemtiden havde han giftet sig med Jenny. Hun hed Kirstine til mellemnavn, var født Pedersen og stammede fra Tostrup Vængesgård.
I 1928 lejede de i første omgang huset i Råby af pensionatejer Julius Storm. Huset var den gang nybygget (eller i hvert fald nyombygget) og indrettet til købmandsforretning. Forretningen åbnede den 3. april 1928. Efter nogen tid købte de huset. I begyndelsen arbejde de begge i butikken, men efterhånden var Jenny blevet velbevandret i at ekspedere og kunne klare det meste i butikken. Ejnar startede derfor ved siden af en vognmandsforretning med en lastbil. Her blev kørt korn i høsttiden og roer i kampagnen, ligesom han også havde kørsel for Borre Kommune ved vejarbejde. Og i øvrigt anden forefaldende kørsel som f.eks. flytning og kørsel med smørdritler.
Forretningen lukkede den 8. april 1961 og vognmandsforretningen var ophørt nogle år forinden – antageligt i løbet af 1958.
Som kuriosum kan nævnes, at den første kunde i Råby Købmandsforretning var smedemester Bernhard Holm’s søn Egon. Han fik en flaske cognac med hjem til sine forældre - sikkert et af flere åbningstilbud. Den sidste aften forretningen havde åben gik smedens frue Ella Holm derhen lige før lukketid. Hun sluttede ringen med at købe en flaske cognac. Således var første og sidste kunde altså fra smed Holm.
Smedens søn Niels E. Holm har skrevet en lille bog om livet i Råby i 1950'- og 60'erne. Se mere om bogen her.
Købmandsforretningen havde i starten to fag vinduer i butikslokalet. Senere blev det ændret til et fag, antagelig fordi handlen efterhånden svandt ind og familien havde ønske om at få lidt mere plads i stuen. Her er købmandens datter - og web-masterens mor - antagelig omkring 1930.
Arkivfoto: Ole Gold
Nota fra butikken.
Købmanden i "forklædning" som vognmand ved sin Ford A lastbil omkring 1938. Arkivfoto: Ole Gold
Og Ford A lastbilen i sin fulde længde.
Arkivfoto: Ole Gold
Luftfoto af ejendommen i slutningen af 1940'erne. For enden af sidebygningen var garage til lastbilen.
Arkivfoto: Ole Gold
Købmandsparret i butikken 1958.
Foto: Niels Gold
Regnskabsbog der bl.a. indeholder navne på for længst ophørte leverandører som f.eks. Alfred Hansen & Søn, Stege (petroleum og kolonial), grosserer Søndergaard, Stege (agentur for bl.a. De danske Spritfabrikker), Hans F. Carøe, Stege (kolonial) og Sønderby Bryggeri i Sønderby. Og naturligvis bryggerierne Tuborg, Carlsberg og Stjernen, der alle havde depoter i Stege den gang.
Her er en reklame fra en af butikkens leverandører. Foruden petroleum leverede firmaet også kolonial. Reklamen var på bagsiden af Telefonbog for Møn 1967.
Forretningen omkring 1955.
Arkivfoto: Ole Gold
Købmandsparret flankerer her Jens Peter Wegener fra "Asklund" foran butikken omkring 1960. Indgangen var lige om hjørnet.
Arkivfoto: Ole Gold
Købmand og vognmand Ejnar Hansen med sin Bedford-lastbil.
Arkivfoto: Ole Gold
Købmandsparret foran butikken 1957. Bemærk træølkasserne th.
Foto: Niels Gold